Maľba v Miláne

Nadácia VÚB minulý rok organizovala súťaž pre mladých umelcov Maľba 12. krát. Preto v roku 2015, pri príležitosti 10. výročia súťaže, zorganizovala po Slovensku niekoľko expozícií pod názvom „10 rokov Maľby“. A minulý rok sa výstavná kolekcia predstavila aj v Taliansku.

„10 rokov Maľby“ bola retrospektívnou prehliadkou víťazných diel a zároveň putovnou výstavou k okrúhlemu výročiu súťaže Maľba. V roku 2015 si ju prezreli návštevníci vo Východoslovenskej galérii v Košiciach, Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici a Slovenskom národnom múzeu na Bratislavskom hrade.

Po výročných expozíciách „10 rokov Maľby“ na Slovensku sa výstavná kolekcia predstavila v Taliansku, kde bolo predstavených 30 obrazov 26 mladých slovenských umelcov, ktorí v ostatnej dekáde získali najvyššie uznanie poroty, každoročne vytvorenej z medzinárodného tímu odborníkov na umenie.

V roku 2016 sa expozícia predstavila talianskej verejnosti v prestížnej Gallerie d´Italia v srdci Milána. Galéria nachádzajúca sa na námestí Piazza Scala je súčasťou múzejného a kultúrneho strediska spoločnosti Intesa Sanpaolo, materskej spoločnosti VÚB banky. Historický palác banky premenený na výstavné sídlo poskytol nádherné priestory pre reprezentáciu mladého slovenského umenia.

Ignacio Jaquotot, zakladateľ súťaže, v priestoroch galérie privítal nielen talianskych milovníkov umenia, ale aj maliarov, ktorí z výstavy svojich diel v prestížnej galérii boli nadšení. „Je to pre mňa veľká česť vystavovať moje dielo v takejto galérii, je to úžasný pocit,“ hovorí jedna z vystavujúcich autoriek Lucia Tallová.

Podľa výtvarníka Jána Vasilka je milánska Gallerie d´Italia najlepšou galériou, v ktorej kedy vystavoval a teší ho aj nádherné mestské prostredie Milána. Známy slovenský maliar Erik Šille dodáva: „Ďakujem za príležitosť, ktorú mi Nadácia VÚB dala, pozvanie do Milána som prijal s veľkým potešením.“

Pri príležitosti výstavy bol vydaný katalóg poskytujúci všetky dôležité informácie o súťaži Maľba a jej víťazoch za uplynulých 10 rokov. Za obsahovú a dramaturgickú stránku katalógu je zodpovedná Nina Gažovičová, kurátorka výstavy, za grafické riešenie zodpovedá Boris Meluš.