Poznáme víťazov súťaže Maľba 2017

Víťazmi 12. ročníka prestížnej súťaže Maľba – Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov sú Žofia Dubová, Marta Kissová a Hana Garová.

Medzinárodná porota 12. ročníka súťaže Maľba na čele s predsedníčkou Jane Neal, britskou kurátorkou súčasného umenia, mala veľmi dôležitú a ťažkú úlohu. Rovnako ako každý rok sa museli členovia poroty konsenzom dohodnúť a vybrať 3 víťazov spomedzi 20 finalistov vybraných v prvom kole hodnotenia zo 118 prihlásených umelcov. „Pri všetkých troch víťazných dielach sme ocenili ich autenticitu. Všetky sú presvedčivé, každé svojím spôsobom. Ocenené maľby zaujmú vyváženou súhrou kompozície a farby, techniky i námetu,“ povedala predsedníčka poroty Jane Neal.

Absolútnym víťazom 12. ročníka súťaže Maľba sa stala dvadsaťšesťročná výtvarníčka Žofia Dubová. Tá získala spolu s prestížnym ocenením a uznaním aj najvyššiu odmenu vo výške 10 000 eur. Podľa hodnotenia poroty sa víťazná maľba s názvom „Over the mountain“ na prvý pohľad odlišuje od ostatných finálových diel. Je to pôsobivé, inovatívne dielo, ktoré zaujímavo pracuje s históriou maľby a zároveň prináša inovatívny prístup k tomuto klasickému médiu. Vyjadruje kontrast medzi východnou a západnou civilizáciou, spája európsku kultivovanosť a tradíciu maľby s ázijskou vizualitou, ktorá sa prejavuje v motíve prírody a hory. Dielo reprezentuje nový smer, novú vlnu 21. storočia. Porota ocenila taktiež využitie nových techník i spôsob maľby.

Druhou sa podľa hodnotenia poroty stala a finančné prostriedky pre ďalšiu tvorbu vo výške 6 500 eur si odniesla výtvarníčka Marta Kissová. Sila jej obrazu s názvom „Je na čase ísť spať“ spočíva v autenticite, z ktorej prirodzene vyrastá maliarska téma. Dielo zaujímavým spôsobom vyobrazuje zápas medzi realitou a niečím imaginárnym. Obraz definuje presvedčivá dynamika maľby – je farebne aj tematicky vyvážený – autorka zvládla maľbu, tému i jej prevedenie. Kissová nezobrazuje predstieranú vidieckosť – namaľovala realitu, ktorú pozná – súčasne a imaginatívne.

Na treťom mieste sa umiestnila a finančnú odmenu vo výške 3 500 eur získala Hana Garová za dielo „Útek zo zajatia“. Podľa hodnotenia poroty ide o veľmi konzistentný a zároveň voľný obraz, ktorý prináša zaujímavý dialóg medzi naznačenými líniami a abstrakciou. Porota vyzdvihla Garovej prácu s farbou a špecifické narábanie s abstrakciou.