Do súťaže Maľba sa prihlásilo 128 maliarov

Príležitosť zapojiť sa do súťaže Maľba mali mladí profesionálni umelci už po 13-ty krát. Výsledky registrácie ukazujú, že pôjde o silný ročník. Prihlášku vyplnilo 128 súťažiacich, ktorých diela sú teraz v rukách medzinárodnej odbornej poroty, ktorá vyberie 20 finalistov.

Nadácia VÚB už 13 rokov podporuje mladé výtvarné talenty prostredníctvom súťaže Maľba – Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov. Motiváciou pre mladých výtvarníkov nie je len finančná odmena, ale aj uznanie renomovanej odbornej medzinárodnej poroty a príležitosť etablovať sa tak na umeleckej scéne.

Tento rok budú maliarske diela nádejných slovenských talentov hodnotiť významný český umelec Jiří Kovanda, maďarský výtvarný teoretik a kurátor David Fehér, riaditeľ talianskej Gallerie D´Italia Michele Giuseppe Coppola spolu so slovenským maliarom a pedagógom Erikom Šille.

Porotcovia v prvom kroku vyberú 20 malieb, ktorých autori postúpia na shortlist. V druhom kole hodnotenia budú súťažné diela, ktoré postúpili z prvého kola do užšieho výberu, hodnotené porotou v origináloch. Z nich nakoniec vzídu traja víťazi, pre ktorých je pripravená odmena v celkovej hodnote 20 000 eur.