Najlepší mladí maliari Slovenska sú známi

Lucia Oleňová, Eva Hettmer a Jana Zatvarnická sú mená troch mladých umelkýň, ktorých diela boli ohodnotené za najlepšie spomedzi tvorby nastupujúcej generácie maliarov.

3.10.2019

Počas 14. ročníka súťaže „Maľba – Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov“ sa o tento úspech uchádzalo spolu 96 profesionálov v oblasti súčasnej maľby. Trojica víťaziek bola ovenčená nielen uznaním medzinárodnej odbornej poroty, ale aj finančnou podporou do budúcnosti v celkovej hodnote 20 000 eur. Nadácia VÚB opäť umožňuje stretnutie s mladým umením pre všetkých. Dvadsiatka finálových diel je sprístupnená „naživo“ na bezplatnej výstave v bratislavskej galérii Nedbalka do 27. októbra.

Tím porotcov pre rok 2019

O nestranné hodnotenie v prestížnej súťaži sa tentokrát postarali britská galeristka Rózsa Farkas, riaditeľka Východoslovenskej galérie a kurátorka Dorota Kenderová a Róna Kopeczky, francúzsko-srbská historička umenia a kurátorka, v súčasnosti pôsobiaca v Budapešti. Trojicu expertiek v európskom meradle dopĺňal uznávaný maliar a pedagóg z Českej republiky Daniel Balabán, ktorý sa stal predsedom tohtoročnej poroty. Tá vybrala v prvom kole hodnotenia shortlist 20 finalistov. A počas druhého zasadania, ktoré sa konalo tento týždeň, určila troch víťazov.

1. miesto

Autorkou umelecky najkomplexnejšej práce 14. ročníka súťaže Maľba je podľa hodnotenia medzinárodnej poroty Lucia Oleňová. Tá získala za svoje dielo The Immense dept na strihanom a zošitom plátne nielen prestížny titul a hodnotnú referenciu od renomovaných osobností, ale tiež najvyššiu odmenu od Nadácie VÚB vo výške 10 000 eur. „Porota ocenila výnimočný experimentálny, formálny ako aj technický aspekt víťazného diela. Napriek tomu, že autorka patrí k jedným z najmladších finalistov, presvedčila svojím odhodlaným prístupom a odvahou riskovať. Dielo vo svojej komplexnosti nesie vyrozprávaný príbeh o procese tvorby a tiež odkaz na textilné umenie 60-tych a 70-tych rokov minulého storočia,“ vyjadril za hodnotiacu komisiu jej predseda Daniel Balabán.

2. miesto

Druhú priečku obsadila a finančné prostriedky pre ďalšie umelecké napredovanie vo výške 6 500 eur si odniesla Eva Hettmer za svoje dielo Seeking butterflies. Maľba zaujala porotu svojou expresivitou, tichým, nie však arogantným sebavedomím, ktoré odráža maliarsku sebadôveru autorky. Podľa vyjadrenia odborníkov je to úprimné a autentické dielo, ktoré v jednoduchom geste prináša silné posolstvo.

3. miesto

Na treťom mieste s prislúchajúcou finančnou odmenou vo výške 3 500 eur sa umiestnila Jana Zatvarnická s olejomaľbou Reflection. Porota vyzdvihla procesuálnosť tvorby tejto maliarky, jej dôraz na prepájanie maľby s rôznymi disciplínami, ako je archeológia, speleológia či antropológia. Zvlášť ju zaujala fyzická skúsenosť autorky s prostredím a performatívnosť jej umeleckého prejavu.

„Sme opäť svedkami toho, že vďaka húževnatosti, odvahe a odhodlaniu domácich autorov rozvíjať svoj talent, cítenie a techniku vznikajú diela, ktoré rozširujú hranice domácej maľby o nové sféry. Trojici najlepších srdečne gratulujeme. Tešíme sa z toho, že tak oni, ako aj ostatní finalisti našej súťaže dostávajú priestor na to, aby na seba upozornili a predstavili sa bližšie všetkým, ktorí sa radi pozerajú na kvalitné umenie,“ povedal počas slávnostného vyhlasovania výsledkov súťaže Maľba 2019 predseda správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch a tiež uviedol, že súťaž Maľba sa stala za svoju 14-ročnú históriu už dôveryhodnou platformou pre aktívnych mladých tvorcov, ktorí chcú byť rok čo rok jej súčasťou. „Až 18 maliarov z finálovej dvadsiatky patrí do skupiny autorov, ktorí sa do Maľby už niekedy zapojili, vytrvalo tvoria, napredujú a tento rok sa prihlásili o slovo opäť,“ doplnil Alexander Resch.