Prihláste sa do 14. ročníka súťaže Maľba

Otvárame nový ročník súťaže Maľba – Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov. Prostredníctvom nej zviditeľňujeme a podporujeme talenty spomedzi nastupujúcej novej generácie profesionálnych maliarov už 14 rokov. Ak ste mladí umelci, ktorí sa venujú výtvarnému médiu maľba, môžete svoje diela prihlasovať prostredníctvom online formulára od 1. apríla do 15. júna 2019.

Mladým talentovaným výtvarníkom opäť otvárame príležitosť získať pozornosť umeleckej sféry, uznanie renomovaných expertov ako aj možnosť porásť na svojej profesionálnej dráhe vďaka finančnej podpore. Traja víťazi, ktorí na jeseň vzídu z finálovej 20-ky vybranej odbornou porotou, budú ocenení spolu sumou 20-tisíc eur.

Cieľom súťaže Maľba je nielen pomôcť samotným talentom, ale tiež dlhodobo približovať súčasné mladé výtvarné umenie širokej verejnosti. Našu súťaž môžeme s hrdosťou označiť za jeden z najvýraznejších odrazových mostíkov v živote mnohých slovenských maliarov. Mená ako napríklad Erik Šille, Ján Vasilko, Andrej Dúbravský, Monika Pascoa Mikyšková či Žofia Dubová svedčia o tom, že počiatočná podpora cez túto iniciatívu prináša ovocie.

Foto: Annie Špániková

Do súťaže Maľba môžu prihlasovať svoje diela profesionálni maliari do 35 rokov, ktorí majú ukončené výtvarné vzdelanie, sú teda absolventi VŠ výtvarného zamerania s minimálne bakalárskym diplomom. Registrácia prebieha cez online formulár na stránke www.malbaroka.sk, kde je uvedený štatút súťaže vrátane parametrov prihlasovaných diel, ktoré sa účastníci súťaže zaväzujú dodržiavať. Uzávierka prihlášok je 15. júna 2019.

Garantom nestranného a odborného hodnotenia všetkých prihlásených diel, ktoré spĺňajú kritériá súťaže, je každý rok medzinárodná porota zložená z popredných európskych výtvarných umelcov, teoretikov, kurátorov, galeristov a pedagógov. Porota bude posudzovať diela v dvoch kolách. V júli oznámi finálovú 20-ku umelcov vybranú na základe hodnotenia diel v digitálnej podobe a na jeseň vyhlási na základe posúdenia fyzických diel troch víťazov. Tí získajú od Nadácie VÚB odmeny vo výške 3 500, 6 500 a 10 000 eur. Zavŕšením súťaže bude už tradične výstava 20 finálových diel v bratislavskej Galérii Nedbalka, ktorú sprístupňujeme pre širokú verejnosť bezplatne.

Foto: Dávid Hanko

Zmysel tejto podpory mladých umelcov približuje aj rozhovor s jednou z ocenených maliarok v rámci minulého ročníka súťaže Maľba, Jarmilou Sabovou Džuppovou, publikovaný v online magazíne Nadácie VÚB www.srdcovky.sk.