Týchto 20 maliarov postupuje do finále súťaže Maľba 2019

Mladým maliarom, ktorí sa zúčastňujú rok čo rok súťaže Maľba, sa vypláca ich vytrvalosť. Svedčí o tom 14. ročník už dobre etablovanej iniciatívy Nadácie VÚB. Spomedzi 96 zapojených talentov vybrala tohtoročná medzinárodná porota 20 maliarov, z ktorých až 18 už v minulosti skúšalo touto formou svoje šťastie. Trojica najlepších umelcov bude známa v septembri. Nadácia VÚB podporí víťazov v ich ďalšej tvorbe celkovou sumou 20-tisíc eur.

Aktuálny ročník súťaže Maľba pozná svojich 20 finalistov. O úspech v ďalšej fáze súťaže zabojujú (v abecednom poradí): Jana Bednárová, Peter Cvik, Roman Ďurček, Oskar Felber, Michal Fízik, Monika Germušková Vrancová, Paulína Halasová, Eva Hettmer, Rita Koszorús, Patrik Kriššák, Patrik Kucha, Lucia Oleňová, Samuel Paučo, Margaréta Petržalová, Andrea Priecelová, Simona Štulerová, Eva Töröková, Michal Turkovič, Lucia Veselá a Jana Zatvarnická. Piati z týchto autorov už boli vybratí do finálových zostáv aj počas niektorého z minulých ročníkov súťaže, čím len potvrdzujú svoje umelecké kvality.

Tím porotcov pre rok 2019

Spolu 96 nových diel mladých autorov prešlo hodnotením medzinárodnej odbornej poroty, ktorá pôsobí vždy v inom štvorčlennom zložení a tentokrát v nej prevažuje ženský pohľad na modernú európsku maľbu. Aktuálnu dvadsiatku ako aj samotných víťazov tento rok vyberajú spolu s maliarom a pedagógom z Českej republiky Danielom Balabánom britská galeristka Rózsa Farkas, riaditeľka Východoslovenskej galérie a kurátorka Dorota Kenderová a maďarská odborníčka na súčasné výtvarné umenie a kurátorka Róna Kopeczky.

Ďalšie pokračovanie na jeseň

Po posúdení už samotných originálov diel 20 finalistov určí porota koncom septembra troch víťazov, ktorí získajú spolu s neoceniteľnými referenciami pre svoju umeleckú budúcnosť aj finančné odmeny vo výške 3 500, 6 500 a 10 000 eur. Najlepší mladí maliari roka budú vyhlásení počas vernisáže výstavy finalistov súťaže v bratislavskej Galérii Nedbalka. Nadácia VÚB tu následne sprístupní pohľad na kompletnú dvadsiatku obrazov zblízka aj pre širokú verejnosť, a to formou bezplatného vstupu na výstavu, ktorá potrvá od 27. septembra do 27. októbra.

Viac informácií o postupujúcich umelcoch, ich dielach ako aj o samotnej súťaži Maľba 2019 je k dispozícii na stránke www.malbaroka.sk. Zmysel tejto podpory mladých umelcov približuje aj rozhovor s jednou z ocenených maliarok z minulého ročníka súťaže Maľba, Jarmilou Sabovou Džuppovou, publikovaný v online magazíne Nadácie VÚB www.srdcovky.sk.