Týchto 20 maliarov postupuje do finále súťaže Maľba 2019

Mladým maliarom, ktorí sa zúčastňujú rok čo rok súťaže Maľba, sa vypláca ich vytrvalosť. Svedčí o tom 14. ročník už dobre etablovanej iniciatívy Nadácie VÚB. Spomedzi 96 zapojených talentov vybrala tohtoročná medzinárodná porota 20 maliarov, z ktorých až 18 už v minulosti skúšalo touto formou svoje šťastie. Trojica najlepších umelcov bude známa v septembri. Nadácia VÚB podporí víťazov v ich ďalšej tvorbe celkovou sumou 20-tisíc eur.

Jarmila Sabová Džuppová: Bez maľby mám pocit, že neviem o sebe a o svete nič

Maliarka Jarmila Sabová Džuppová sa už viackrát zúčastnila na súťaži Maľba, ktorú organizuje Nadácia VÚB. V roku 2018 obsadila tretie miesto s dielom nazvaným Kolotoč zarastený medzi orechom a čerešňou. V tvorbe čerpá motívy z fragmentov vlastných denníkov. Zachytáva motívy domova s jeho priestorovými i časovými zmenami, ale aj ekologické tematizovanie života.

Prihláste sa do 14. ročníka súťaže Maľba

Otvárame nový ročník súťaže Maľba – Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov. Prostredníctvom nej zviditeľňujeme a podporujeme talenty spomedzi nastupujúcej novej generácie profesionálnych maliarov už 14 rokov. Ak ste mladí umelci, ktorí sa venujú výtvarnému médiu maľba, môžete svoje diela prihlasovať prostredníctvom online formulára od 1. apríla do 15. júna 2019.

Prečítajte si rozhovor s Erikom Šille

Vo svojej tvorbe prepája temnotu s farbami a prostredníctvom fantazijných postáv reflektuje problémy spoločnosti. Maliar Erik Šille začínal tvoriť pred rokmi. Inšpiráciou mu bola elektronická hudba aj sci-fi témy. Dnes patrí k najúspešnejším maliarom strednej generácie, no ako porotca súťaže Maľba priznáva, že rokmi je kritickejší, a to najmä k sebe.

Mená najlepších maliarov roka 2018 sú známe

Najlepšími mladými maliarmi roka 2018 sa stali Jarmila Sabová Džuppová, Peter Cvik a Samuel Paučo. Rozhodla o tom medzinárodná porota, ktorá hodnotila diela 128 maliarov prihlásených do 13. ročníka súťaže Maľba. Ocenené práce spolu s dielami ostatných finalistov súťaže si môžete prísť pozrieť zblízka do bratislavskej Galérie Nedbalka do 11. novembra.

Poznáme 20 finalistov súťaže Maľba 2018

Medzinárodná porota ohodnotila diela 128 účastníkov súťaže Maľba 2018, z ktorých vybrala 20 najlepších umeleckých diel mladých slovenských maliarov. Tí postupujú do finále, z ktorého vzídu 3 víťazi. Diela 20 finalistov si môžete pozrieť bezplatne v Galérii Nedbalka v dňoch od 28. septembra do 11. novembra.

Do súťaže Maľba sa prihlásilo 128 maliarov

Príležitosť zapojiť sa do súťaže Maľba mali mladí profesionálni umelci už po 13-ty krát. Výsledky registrácie ukazujú, že pôjde o silný ročník. Prihlášku vyplnilo 128 súťažiacich, ktorých diela sú teraz v rukách medzinárodnej odbornej poroty, ktorá vyberie 20 finalistov.

Prečítajte si rozhovor s víťazkou súťaže Maľba 2017

Na strednej škole ju učitelia od štúdia umenia odhovárali, napriek tomu sa rozhodla ísť cestou, ktorá jej bola najbližšia. Víťazka súťaže Maľba 2017 prezradila ako ľuďom vysvetľuje hodnotu obrazu, o jej práci, inšpirácii a o štúdiu maľby doma a v zahraničí.