Biela noc rozžiari všetky vaše zmysly

Biela noc aj tento rok premení ulice Bratislavy a Košíc na magickú nočnú prechádzku. Festival, ktorý sa bude konať v Košiciach 30. septembra a v Bratislave 7. októbra, zverejnil zatiaľ najbohatší program vo svojej histórii. Príďte si ho vychutnať na vlastnej koži.
26. 09. 2017

Biela noc je najväčší a najnavštevovanejší festival súčasného umenia na Slovensku. Je prestížnym medzinárodným umeleckým projektom, ktorý má za úlohu priblížiť širokej verejnosti súčasné formy umenia ako aj netradičné, nepoznané a významné miesta Bratislavy a Košíc.

Biela noc ponúka návštevníkom umeleckú prechádzku nočným mestom plnú zážitkov a nových vnemov, ktorá trvá od západu až do východu slnka. Počas jedného výnimočného víkendu sa noc stáva dňom a ulice nočného mesta sa zaplnia ľuďmi a umením.

Čaká vás doposiaľ najbohatší program

V Bratislave festival zavedie návštevníkov počas jednej noci na nové lokality a predstaví až 65 zastávok s dielami špičkových zahraničných a domácich umelcov, v Košiciach bude zastávok 30.

Galéria Nedbalka v Bratislave sprístupní do neskorých nočných hodín výstavu finalistov súťaže Maľba 2017, ktorú už 12 rokov organizuje Nadácia VÚB. Navyše sa budete môcť stretnúť aj so samotnými vystavujúcimi umelcami, ktorí budú prezentovať seba a svoju tvorbu.

Pre návštevníkov Galérie Nedbalka je pripravená  aj ďalšia špecialitka - “sprejerská”. TRAKT! Široká verejnosť dostane po zotmení jedinečnú možnosť odkryť diela finalistov súťaže Maľba 2017 priamo na fasáde galérie. Pomocou špeciálneho digitálneho spreja sa postupne zobrazia - odkryjú - zdigitalizované veľkoplošné maľby, ktoré následne máte možnosť reálne uvidieť vo výstavných priestoroch.

Súčasťou programu Biela noc v Bratislave je aj výstava jedného z víťazov súťaže Maľba – Erika Šilleho. Víťaz 5. ročníka súťaže a jeden z čelných predstaviteľov „boomu“ slovenskej maľby po roku 2000, predstaví svoju výstavu pod názvom Error v Kunsthalle Bratislava. Výstava predstavuje prierez jeho tvorbou, pričom vyhranený autorský rukopis čerpá z animovaného sveta komixových postáv, reklamy a každodennej banality, ktoré v jeho obrazoch získavajú existenciálny, až apokalyptický výraz. Dialógom dejín umenia so svetom pop-kultúry vytvára nové súčasné pseuodomýty a hybridné rozprávky.

Príďte si vychutnať Bielu noc v Bratislave a v Košiciach na vlastnú kožu. Čaká vás veľa zaujímavých inštalácií. Prajeme krásny zážitok.