Poklady Slovenska

Hlasovacia súťaž

Program Poklady Slovenska (v minulosti Poklady môjho srdca) je zameraný na obnovu kultúrneho dedičstva Slovenska. Prostredníctvom neho Nadácia VÚB pomáha obnovovať pamiatky, ktoré sú v narušenom alebo dezolátnom stave.

Poklady Slovenska je verejné on-line hlasovanie za objekt, ktorý si zaslúži našu pozornosť a najmä financovanie svojej obnovy. Je špecifický tým, že o osude nominovaných pamiatok rozhodujú svojimi hlasmi priamo obyvatelia regiónov, v ktorých sa objekty nachádzajú.

Výsledky hlasovacej súťaže Poklady môjho srdca 2017

V roku 2017 si pripomíname 500. výročie inštalácie oltára Majstra Pavla z Levoče. Nadácia VÚB sa preto rozhodla podporiť spomienku na tohto významného stredovekého sochára. V roku 2017 súťažili o grant na obnovu menej známe diela Majstra Pavla z Levoče.

Do hlasovania sa dostali pamiatky Súsošie sv. Anny Samotretej v Levoči, Socha Panny Márie v Levoči, Kronika Konráda Sperfogla v Levoči, Súsošie Kalvárie v Spišskej Novej Vsi, Socha sv. Márie Magdalény v Stratenej, Socha Ukrižovaného Krista v Lomničke, Socha Ukrižovaného Krista v Lipanoch, Socha sv. Michala Archanjela v Prešove, Malá Kalvária v Bardejove.

Na základe víťazstva vo verejnom hlasovaní v roku 2017 prebieha reštaurovanie Súsošia Kalvárie v Spišskej Novej Vsi.

V predchádzajúcich ročníkoch si hlasujúci vybrali:

• renesančnú zvonicu v podtatranskej obci Vrbov (2009),
  • historické hodiny v Trnave, Sobotišti, Hlohovci a Prešove (2010),
  • sochy antických bohov v Piešťanoch (2011),
  • Leopoldovu bránu v Komárne (2012),
  • vstupné portály v Košiciach, Levoči a Devíne (2013),
  • vitráž v Spišskej Kapitule (2014),
  • v roku 2015 súťaž nebola vyhlásená,
  • fresky v Čeríne a Prešove (2016),
  • dielo Majstra Pavla z Levoče v Spišskej Novej Vsi (2017).

Tieto pamiatky, ktoré získali v hlasovaní najviac hlasov od verejnosti, dostali od Nadácie VÚB grant na rekonštrukciu. V súčasnosti sú už takmer všetky obnovené.

Táto publikácia predstavuje príbehy 30 zrekonštruovaných pamiatok za obdobie 2007 – 2010.