Cvernovke pomôžeme postaviť sa opäť na nohy

Nadácia VÚB podporuje súčasné mladé umenie už niekoľko rokov. Jej cieľom je nielen dať priestor mladým umelcom etablovať sa na umeleckej scéne a pomôcť im rozbehnúť kariéru, ale aj priblížiť umenie širokej verejnosti. Tento cieľ chce naďalej napĺňať aj vďaka partnerstvu s Nadáciou Cvernovka.
28. 04. 2017

Cvernovka je etablovanou značkou charakterizujúcou umenie a kreativitu. V priebehu 7 rokov fungovania sa stala výrazným kultúrnym a spoločenským bodom na mape Bratislavy. Vízia cvernovkárov rozvíjať kreatívny priemysel zvyšujúci kvalitu života ľudí bola však v minulom roku ohrozená. Kvôli developerovi, ktorý mal so známym sídlom Cvernovky iné plány ako vybudovanie kreatívneho centra, si museli cvernovkári nájsť nový domov. Pomoc pri hľadaní našli u Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý im dal do dlhodobého prenájmu priestory v Strednej priemyselnej škole chemickej na Račianskej ulici v bratislavskom Novom Meste.

Nadácia VÚB sa chce podieľať na zveľaďovaní kultúrnej, spoločenskej a materiálnej hodnoty, ktorú Cvernovka prináša. Preto sa stala generálnym partnerom Nadácie Cvernovky s cieľom podporiť umelecké kreatívne huby a start-upové centrá, ktoré “Nová Cvernovka“ prinesie. Podpora komunity umelcov, dizajnérov, grafikov, architektov, vývojárov, filmárov a ich priaznivcov, pre ktorých je Cvernovka druhým domovom, umožní Nadácii VÚB nielen viac priblížiť umenie a kreativitu širokej verejnosti, ale aj pomôcť mladým ľuďom uvedomiť si hodnotu tvorby umelcov, filmárov či architektov, ktorá je odrazom súčasného stavu kultúry.

“Novú Cvernovku“ však čaká ešte náročné obdobie rekonštrukcie dlhoročne zanedbaných priestorov na inšpiratívne ateliéry. Súčasťou nového kreatívneho centra bude aj areál prístupný verejnosti, v ktorom bude park, športoviská so skateparkom a pumptrackom, galéria, priestor pre živú kultúru a obchody s lokálnym dizajnom.

1.MÁJ - Deň otvorených ateliérov

1. MÁJ – Deň otvorených ateliérov pokračuje vo svojej tradícii na novej adrese. Ak Cvernovku nepoznáte, v pondelok 1. mája máte najlepšiu príležitosť zmeniť to. V budove bývalej školy na Račianskej 78 budete môcť nahliadnuť do priestorov viac ako 40-tich ateliérov, a spoznať tak umelcov a ich diela priamo na mieste, kde vznikajú.

V rámci programu ateliérov sa tiež uskutoční niekoľko workshopov a pre rodičov s deťmi bude k dispozícii detský kútik. V areáli “Novej Cvernovky” sa budú tiež konať koncerty kapiel a literárny Čau o piatej s Robom Rothom. Ako headlineri hudobného programu vystúpia Chiki-liki tu-a vo večernej časti B-Complex.

Celý program môžete nájsť na webovej stránke 1maj.nadaciacvernovka.sk.