Grafiťáci skrášlili popradský podchod

Nevzhľadný podchod nájdeme určite v mnohých slovenských mestách. V Poprade sa však rozhodli, že ten svoj skrášlia. Vďaka komunitnému grantu od Nadácie VÚB v júni popradský podchod spojil nielen historické centrum so sídliskami, ale aj grafiťákov s obyvateľmi mesta.
25. 07. 2017

Podchod, ktorý v Poprade vedie popod dopravnú tepnu medzi Žilinou a Košicami je pre veľa Popradčanov súčasťou cesty do práce, školy či za zábavou v centre mesta. Jeho doterajší vzhľad zdevastovaný vandalmi im však veľa dobrej nálady nepriniesol.

Myšlienka projektu Umenie v podchode sa zapáčila nielen Nadácii VÚB, ale aj širokej verejnosti, ktorá ho vo verejnom hlasovaní o získanie komunitného grantu podporila takmer 1 000 hlasmi.

Dobrovoľníci a sprejeri – frajeri

Mesto sa rozhodlo tento stav zmeniť a zároveň vytvoriť priestor pre spoluprácu rôznych komunít. „Chceli sme dať podchodu nový krajší vzhľad a tiež docieliť, aby k nemu Popradčania získali bližší vzťah. Preto sme sa rozhodli zapojiť dobrovoľníkov aj samotných sprejerov,“ vysvetľuje primátor Popradu Jozef Švagerko.

V júni odštartovala Správa mestských komunikácií v Poprade prípravnú fázu pred realizáciou projektu Umenie v podchode. Odstránili sa zvyšky nápisov a starých plagátov zo stien podchodu, následne sa vymenili plastové podhľady a staré poškodené držadlá po oboch stranách schodov. Vybudovali sa nové nájazdy pre kočíky a doplnilo sa aj osvetlenie podchodu. Potom prišla na rad umelecká tvorba, na ktorej spolupracovali grafiťáci aj dobrovoľníci z radov občanov.

„Sme radi, že do projektu bola zapojená komunita sprejerov, ktorá tak mohla obhájiť grafity ako typ hodnotného umenia, aby to nebolo vnímané len ako forma pouličného vandalizmu. Príležitosť zapojiť sa do realizácie dostali aj Popradčania, ktorým nie je vzhľad ich mesta ľahostajný,“ dodáva komunikačný manažér MsÚ v Poprade Marián Galajda.

Umenie, ktoré trvá

Výnimočnosť projektu však nestojí len na netradičnej  spolupráci rôznych skupín.  Po technickej stránke je priestor podchodu zabezpečený špeciálnym riešením, vďaka ktorému je odolný proti vlhkosti, pliesňam, a zakonzervovaním umeleckého diela aj vandalom. Maľba bude natretá vodeodolným, ľahko umývateľným lakom, takže bude Popradčanov tešiť ešte dlhý čas.