Nadácia VÚB pomáha ľuďom, ktorým ubližujú predsudky

Eduma je nezisková organizácia, ktorá sa snaží pomáhať adoptovaným rómskym deťom, ale aj ich adoptívnym a biologickým rodinám. Vďaka podpore Nadácie VÚB mohla vytvoriť Živú knižnicu, v ktorej nájdeme príbehy ľudí, ktorí na vlastnej koži pocítili, ako bolí vylúčenie z komunity a ako málo stačí, aby sa ich život obrátil k lepšiemu.
02. 11. 2016

Na množstvo aspektov problému neprispôsobivých rómskych rodín sa na Slovensku zatiaľ nenašlo univerzálne riešenie. Často je však možné pomôcť opusteným rómskym deťom adopciou, vďaka ktorej dostávajú šancu na rodičovskú náruč, vzdelanie, ale aj základné potreby, ktoré v detstve zásadne ovplyvňujú ich osobnosť a ďalšie smerovanie. Vychovávať rómske dieťa v nerómskom prostredí, a robiť to skutočne zmysluplne, nie je práve najľahšie. Pomoc potrebujú rómske deti „presadené“ do nového prostredia, ale aj ich adoptívni rodičia a súrodenci, aby im dokázali porozumieť.

Rodiny sa potýkajú s predsudkami a odmietavým postojom. Eduma svojím projektom poskytuje pri týchto problémoch pomoc, psychologickú, sociálnu i tréningovú a tvorcovia projektu pristupujú k riešenej problematike s citom a empatiou.

Projekt je priamo vedený zakladateľkou organizácie Janette Motlovou - Maziniovou, ktorá je matkou, adoptívnou matkou a pochádza z rómskej komunity. Vďaka príspevku 25 000 eur od Nadácie VÚB je súčasťou projektu organizácie Eduma Online živá knižnica www.zivakniznica.sk, miesto, kde sa môžeme vzájomne učiť tolerancii a ústretovosti voči ľuďom, ktorí to nemajú v živote ľahké.

Na web stránke máte možnosť pozrieť si dojímavé príbehy skutočných ľudí, ktoré vháňajú slzy do očí. Videá zachytávajú príbehy dospelých adoptovaných rómskych detí, náhradných rodičov, či adoptívnych súrodencov, ktoré pomáhajú budúcim a súčasným náhradným rodičom rómskych detí pochopiť a porozumieť inakosti prijatých detí.

Živá knižnica pomáha náhradným rodičom rozumieť prežívaniu detí a ukazuje, ako dôležité je formovať všetky prostredia, ktoré sa dieťaťa dotýkajú - triedu, školu, sídlisko i obec. Práve vďaka týmto skutočným príbehom si každý uvedomí, aké krehké sú hranice medzi svetom šťastného a smutného detstva, aké osudné okamihy môžu život detí ovplyvniť.

Pozrite si spolu s nami galériu fotografií zachytávajúcich spoznávanie sa a budovanie dôvery živých kníh navzájom, tréningy natáčania Online živej knižnice i zábery zo samotných videí.

Eduma v rámci svojho projektu tiež organizuje interaktívne aktivity, víkendové stretnutie náhradných rodín s rómskymi deťmi či tréningy živých kníh k téme Adopcia – pestúnstvo. Viac informácií o projekte nájdete na www.eduma.sk a www.zivakniznica.sk.