Pomáhame posielať dobro ďalej

Nadácia VÚB spolupracuje s darcovským portálom dakujeme.sk už niekoľko rokov. Známy projekt organizácie WellGiving - Štartovné, ktorý pomáha rodinám s postihnutým dieťatkom zlepšiť ich životnú situáciu, bol tento rok rozšírený o ďalšiu aktivitu pod názvom Pošli dobro ďalej, ktorú nadácia tiež podporila.
24. 05. 2018

Ochota pomôcť iným je vlastnosť, ktorú si cenia najmä tí, ktorí pomoc potrebujú. No na druhej strane, ten pocit, že ste niekomu pomohli, zahreje pri srdci aj vás. V dnešnej dobe sa však dospelí nejako až príliš ponáhľajú, nestíhajú pomáhať. Preto sa organizácia WellGiving rozhodla rozšíriť existujúci projekt Štartovné o nový zámer s názvom Pošli dobro ďalej.  Ten má inšpirovať deti, aby boli všímavé, a ak je to v ich silách tiež vynaliezavé a našli spôsob ako pomôcť tým, ktorí to potrebujú. Vďaka podpore Nadácie VÚB môže tím dakujeme.sk venovať konkrétnym deťom s vážnymi ochoreniami prvý dar, t.j. štartovné, vo výške 200 €.

Ak vám názov projektu Pošli dobro ďalej pripomína názov filmu, nie ste vôbec ďaleko od pravdy. Zakladatelia projektu sa inšpirovali filmom Pošli to ďalej, v ktorom školák Trevor našiel spôsob, ako vlnu vďačnosti premeniť v niečo, čo urobí svet krajším miestom na zemi. Dokonca sa mu to podarilo aj mimo filmu. Myšlienku filmu nasledovala celosvetová iniciatíva pod rovnomenným názvom.

Inšpirovať deti k všímavosti k osudu ľudí v núdzi je hlavnou myšlienkou výnimočného projektu Pošli dobro ďalej. Jeho realizátori chcú osloviť deti a mládež, aby si všímali, čo sa okolo nich deje. Cieľom je nájsť deti, triedy, učiteľov, ktorí sa rozhodnú pomôcť spôsobom, aký sami navrhnú, a tak inšpirovať k pomoci aj ďalších.

Pošli dobro ďalej bolo odštartované 28. apríla pri príležitosti Medzinárodného dňa dobrých skutkov. Projekt bude realizovaný na školách po celom Slovensku do konca tohto roka. Deti zažijú neopakovateľný dobrý pocit z pomoci iným, ktorý sa im vryje hlboko do srdca, pochopia zmysel darcovstva a pocítia radosť z dávania. Zapíše sa pod to, akým človekom sa stanú a akú spoločnosť vytvoria.

Deti, ktoré sa rozhodnú zapojiť sa, budú môcť pomôcť napríklad spolužiakom v ťažkej situácii alebo si budú môcť vybrať z príbehov na dakujeme.sk. Nadácia VÚB podporí deti v pomoci tým, že niektorým deťmi vybraným príbehom daruje štartovné vo výške 200 eur. Deti následne budú pomáhať danej rodine či už získať ďalšie peniažky alebo iným spôsobom zlepšiť ich životnú situáciu. Veď aj úsmev, čas pre druhého, či blízkosť sú vzácne. A tých máme každý dostatok na rozdávanie.

Neskôr deti dostanú príležitosť stretnúť sa s rodinou, ktorej pomohli, aby tak videli reálne výsledky svojho snaženia. Tieto stretnutia sú vzácnou chvíľou na celý život. Deti sa dozvedia sa, že každý môže robiť iných šťastnými. A keď sa o iniciatíve z webovej stránky školy dozvedia aj rodičia, situácia ťažko skúšanej rodiny, chorého dieťatka či staršieho človeka, sa môže zmierniť.

Darovací portál dakujeme.sk je prvým darovacím portálom na Slovensku. Za svoju existenciu pomohol už vyše 2 800 deťom s postihnutím či s vážnymi ochoreniami a ľuďom a rodinám v núdzi. Prečítajte si príbeh Martiny Tvrdoňovej, ktorá stojí za dakujeme.sk, v novom magazíne Srdcovky.