Vzácne diela Majstra Pavla potrebujú našu pomoc

V tomto roku si pripomíname 500. výročie inštalácie oltára Majstra Pavla z Levoče. Nadácia VÚB sa preto rozhodla podporiť spomienku na tohto významného stredovekého sochára a prostredníctvom projektu Poklady môjho srdca dáva šancu na zreštaurovanie jedného z jeho deviatich menej známych diel.
15. 02. 2017

Poklady, ktoré môžeme zachrániť

Do hlasovania je zaradených deväť diel Majstra Pavla, ktoré sú uložené na rôznych miestach spišského regiónu. O hlasy verejnosti bojujú tieto vzácne diela na  www.nadaciavub.sk/poklady. Finančné prostriedky na obnovu získa dielo s najväčším počtom hlasov.

Toto sú kandidáti na získanie financií na reštaurovanie od Nadácie VÚB:

Súsošie sv. Anny Samotretej v Levoči
súsošie sv. Anny, jej dcéry Panny Márie a Ježiška v bazilike sv. Jakuba zdôrazňuje význam rodiny v ľudskom živote

Socha Panny Márie v Levoči
originál z dnes už nezachovaného oltára na Spiši sa nachádza v Spišskom múzeu

Kronika Konráda Sperfogla v Levoči
unikátny doklad stredovekej kronikárskej tvorby a cenný zdroj informácií o Majstrovi Pavlovi

Súsošie Kalvárie v Spišskej Novej Vsi
vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie kedysi zdobilo víťazný oblúk

Socha sv. Márie Magdalény v Stratenej
patrila tiež ku Kalvárii zo Spišskej Novej Vsi a nikdy nebola reštaurovaná

Socha Ukrižovaného Krista v Lomničke
významná pamiatka v kostole sv. Kataríny

Socha Ukrižovaného Krista v Lipanoch
vzácna socha Ukrižovaného zdobí aj kostol sv. Martina

Socha sv. Michala Archanjela v Prešove
 jedna z troch sôch zachovaných z pôvodného oltára kostola sv. Mikuláša

Malá Kalvária v Bardejove
súsošie zo Šarišského múzea je považované za poslednú prácu Majstra Pavla

Príbehy všetkých pamiatok si môžete prečítať na www.nadaciavub.sk/poklady. Hlasujte a rozhodnite o víťazovi.  Výsledky budú zverejnené po skončení hlasovania, ktoré trvá do 28. februára.

Kto je Majster Pavol z Levoče?

Majster Pavol z Levoče patrí k najznámejším slovenským umelcom stredoveku. Jeho diela patria  k pokladom slovenskej i európskej kultúry. Tým najslávnejším je hlavný oltár v kostole sv. Jakuba v Levoči, dnešnej Bazilike, dokončený v roku 1517, ktorý je najvyšším gotickým oltárom na svete a od roku 2009 je súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO v levočskom regióne. Známe sú však aj  jeho monumentálne oltáre v Banskej Bystrici a Lipanoch a popri nich sú najmä v priestoroch chrámov a v zbierkach múzeí a galérií zachované ďalšie práce, z ktorých aspoň časť chceme zachrániť.