Podporujeme mladých ľudí a ich nápady zlepšujúce prostredie

Projekt Veľvyslanectvo mladých, organizovaný vydavateľstvom Starproduction, niekoľko rokov podporuje aj Nadácia VÚB. Pomáhame tak mladým a talentovaným ľudom prezentovať svoje nápady na zlepšenie prostredia, v ktorom žijú, študujú a tvoria.
11. 05. 2017

Z množstva prác, ktoré študenti z celého Slovenska poslali do súťaže, sa do bratislavského finále prebojovali piati finalisti v kategórii stredoškolákov a piati finalisti v kategórii vysokých škôl. Všetky práce boli hodnotené medzinárodnou porotou.

Členmi poroty bývajú významné osobnosti ekonomického, kultúrneho a spoločenského života Slovenska, a mnohí veľvyslanci pôsobiaci v našej krajine. Tento rok bol predsedom poroty veľvyslanec Veľkej Británie a Severného Írska na Slovensku pán Andrew Garth, a členmi okrem zástupcu Nadácie VÚB aj napríklad Juraj Stern (rektor Paneurópskej vysokej školy), Juraj Miškov (bývalý minister hospodárstva SR a marketingový odborník), Rudolf Sivák (prorektor pre rozvoj Ekonomickej univerzity), Jaromír Pastorek (splnomocnenec vlády SR pre výskum a inovácie), či Elvíra Chadimová (generálna riaditeľka Top Centra podnikateliek).

Prvá cena pre vysokoškolákov bola viac ako výnimočná: celoročné štipendium na vybranej univerzite v Pekingu, ktoré do súťaže venovalo veľvyslanectvo Čínskej ľudovej republiky na Slovensku. Víťazom v tejto kategórii sa stal a štipendium získal Tomáš Brngál z Lekárskej fakulty UK v Bratislave s témou Virtuálna anatomická učebňa. Na druhom mieste sa umiestnil opäť poslucháč Lekárskej fakulty Tomáš Havran s projektom Lekár ako vzor a na treťom mieste Alexandra Hrabinová z Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave s projektom Čo nové? Mesto!

V kategórii stredoškolákov týždenný jazykový pobyt v Oxforde vyhral Daniel Novák z Obchodnej akadémie v Starej Ľubovni, ktorý prezentoval Vytvorenie oddychovej a informačnej zóny v sochárskom sympóziu Vyšné Ružbachy. Druhé miesto si vybojovali Rodion Burmistrov a Pavla Pohánková z Gymnázia Alberta Einsteina v Bratislave s témou Enviromentálne problémy Gymnázia Alberta Einsteina v Bratislave. Tretie miesto získala  Simona Olšiaková z Gymnázia v Detve s prácou  Revitalizácia externého priestoru školy.

Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme im ešte veľa zaujímavých nápadov.