Pomôžte nám zachrániť naše kultúrne dedičstvo

Slovensko sa môže pýšiť bohatým dedičstvom pamiatok, z ktorých sú však mnohé v dezolátnom stave. Chodíte každý deň okolo nejakej a je vám ľúto, v akom je stave? Vidíte v starých budovách, kaplnkách či múzeách vo vašom okolí niečo, čo potrebuje nutne obnovu? Dajte nám tip na pamiatku, ktorú by ste radi videli zachránenú na www.nadaciavub.sk/poklady už len do 15. marca.
11.3.2019

Chcete prispieť k záchrane nášho kultúrneho dedičstva, ale stále neviete, či sa vami vyhliadnutá pamiatka hodí do súťaže Poklady Slovenska? Prinášame vám prehľad už úspešne zachránených historických pokladov, ktoré vyhrali v minulých ročníkoch súťaže, a vďaka Nadácii VÚB tak dostali druhú šancu.

Staré zvonice, kaplnky či iné drobné stavby

Pripravené financie môžu byť použité napríklad na obnovu niektorých menších historických stavieb. Taký bol aj príbeh renesančnej zvonice v obci Vrbov v okrese Kežmarok, ktorej minulosť siaha až do 16. storočia. Tá sa vďaka hlasom zanietených obyvateľov dočkala svojej obnovy v roku 2010. Stalo sa tak po období 40-ročného postupného chátrania.

Historické portály alebo brány

Po celej krajine je množstvo majestátnych budov, ktoré volajú po oprave. A tým prvým, čo na nich doslova „kričí“ sú nádherné, no desaťročia rozpadajúce sa vstupné portály. V minulosti mala architektúra vstupu veľký psychologický účinok a spoluvytvárala prvý dojem o priestore a jeho vlastníkovi. Ak chcete podporiť obnovu konkrétneho portálu, či už na bývalých šľachtických sídlach, v ktorých sú dnes múzeá a galérie, starých radniciach alebo iných verejných a cirkevných budovách, prihláste ho do programu Poklady Slovenska. V roku 2014 získal touto cestou nový šat portál kláštora Minoritov v Levoči.

Výzdoba interiéru, napríklad fresky

Radi vstupujete na miesta, ktoré dýchajú minulosťou? Vidíte v nich nejakú ucelenú časť, ktorej je treba vliať nový život? Dobrým príkladom môže byť projekt zreštaurovania vzácnej freskovej výzdoby v Kostole sv. Martina biskupa v obci Čerín neďaleko Banskej Bystrice. Nástenný skvost s Kristologickým cyklom od miestneho majstra zo 14. storočia dnes môžu opäť v plnej kráse obdivovať návštevníci z blízka aj ďaleka. Práve takéto neprehliadnuteľné súčasti pamiatok, ktoré po svojej obnove doslova zmenia tvár celého objektu, čakajú na to, aby ste o nich dali vedieť organizátorom súťaže. Okrem cirkevných stavieb to môžu byť aj ucelené časti hradov či iných palácov.

Hodiny, na ktorých zastal čas

Vežové hodiny sú ďalším príkladom historických pamiatok, ktorých je naokolo veľa a z ktorých mnohé už dávno zastali a ticho čakajú, že začnú opäť odbíjať. Príbeh šťastného oživenia majú za sebou mechanické vežové hodiny na Habánskej zvonici v Sobotišti. Ľudia z tejto obce na Záhorí spojili sily a od roku 2011 sa ich domáca dominanta vypína opäť hrdo a s fungujúcim ciferníkom.

Sochy a iné umelecké diela či ich zbierky

Súsošie Kalvárie z Kostola nanebovzatia Panny Márie v Spišskej Novej Vsi je jedno z viacerých skvostov, ktoré vytvoril azda najznámejší umelec pôsobiaci na našom území v období neskorej gotiky – Majster Pavol z Levoče. Z archívneho prameňa sa dá vyčítať, že Kalvária obsahovala pôvodne štyri sochy – ukrižovaného Ježiša Krista, Panny Márie, svätého Jána Evanjelistu a svätej Márie Magdalény. Celé súsošie však dlhé roky nebolo pohromade. Až vďaka projektu obnovy, ktorý prebiehal v roku 2018 na základe víťazstva v programe Nadácie VÚB, sa všetky sochy konečne stretli. Viac o ich príbehu sa dočítate v online magazíne Srdcovky a ak chcete pomôcť osudu ďalších chátrajúcich diel či zbierok umeleckých artefaktov, vďaka vašim tipom budú mať teraz šancu na zreštaurovanie.

Ako na to?

Všetky možné pamiatky podobné týmto, či akékoľvek iné, ohrozené menšie historické stavby, ich konkrétne časti alebo samostatné historické objekty a umelecké diela tzv. stredného typu teraz môžete prihlásiť do programu Poklady Slovenska vyplnením jednoduchého formuláru na stránke www.nadaciavub.sk/pokladylen do 15. marca.

Stačí tu nechať len základné údaje, ktoré o nich viete, a ostatné už dôkladne posúdia odborníci. Pamiatky môžete prihlásiť nielen ako ich obdivovatelia, ale aj v prípade, že pracujete v múzeách, galériách či občianskych združeniach a tieto diela spadajú priamo pod vašu správu.

Možno práve tú vašu pamiatku vyberie odborná komisia medzi 9 diel, ktoré postúpia do verejného online hlasovania o grant do 50 000 €. To bude prebiehať na www.nadaciavub.sk/poklady od 15 do 28. apríla.