V Dolnom Kubíne zreštaurovali obraz a portál budovy galérie

Vďaka Nadácii VÚB zreštaurovala Oravská galéria v Dolnom Kubíne obraz Svätej trojice a kamenný portál Župného domu. Podarilo sa zachrániť pamiatky, ktoré sú cenným dokladom umelecko-historickej doby, v ktorej vznikli.
21. 11. 2016

Veľkorozmerný obraz Sv. Trojice od neznámeho autora získala galéria darom z Rímskokatolíckeho úradu Námestovo. Pochádza z inventára kostola Povýšenia sv. Kríža, ktorý pôvodne tvoril dominantu obce Slanica a po jej zatopení Oravskou priehradou sa stal súčasťou Slanického ostrova v správe galérie. Oprava obrazu bola zverená do rúk reštaurátora. Keďže bol obraz v havarijnom stave s trhlinami a vypadanými časťami maľby, proces bol zdĺhavý a mimoriadne náročný.

Obraz Svätej trojice pred a po reštaurovaní

Galéria obnovila aj kamenný portál Župného domu, ktorý patrí k najvýznamnejším historickým pamiatkam Dolného Kubína a tvorí jednu z dominánt Hviezdoslavovho námestia. Barokovo - klasicistická budova s vnútorným arkádovým nádvorím bola vybudovaná v rokoch 1757 až 1758 a slúžila ako sídlo Oravskej župy. Oravská galéria ju využíva ako svoje administratívne a výstavné centrum od roku 1971. V dôsledku dlhodobého pôsobenia vlhkosti na povrchu portálu, dominantnom prvku priečelia budovy, zvetrával kameň a poškodili sa architektonické prvky. Ich reštaurovanie bolo nevyhnutné.

Portál Župného domu po reštaurovaní

Bez finančnej pomoci Nadácie VÚB by Oravská galéria nemohla finančne nákladné reštaurátorské projekty uskutočniť.