Vďaka Nadácii VÚB má Slovenský Červený kríž humanitárny stan

SČK dokáže zabezpečiť úžasný ľudský potenciál dobrovoľníkov vytrénovaných v prvej pomoci do zásahov v teréne, doteraz však nemal veľkokapacitný stan, ktorý by mohol fungovať ako poľná nemocnica. Podpora Nadácie VÚB túto prekážku prekonala.
11. 10. 2016

Slovenský Červený kríž je základnou humanitárnou organizáciou na Slovensku na pomoc ľuďom v núdzi. Poskytuje sieť dobrovoľníkov, ktorí sú pripravení zasahovať a poskytovať prvú pomoc v ťažkých chvíľach na celom území krajiny, v prípade potreby aj v iných európskych štátoch. Pre humanitárne krízy, prírodné katastrofy či udalosti s hromadným postihnutím osôb je SČK pripravený zabezpečiť nielen vyškolených dobrovoľníkov, ale aj dostatok ošatenia, potravín a obväzových a dezinfekčných materiálov. Do leta 2016 im však chýbal veľkokapacitný humanitárny stan, ktorý by mohol plniť funkciu poľnej nemocnice alebo prístrešku na nocľah pre ľudí v núdzi, ktorí prišli o strechu nad hlavou. To sa však vďaka Nadácii VÚB zmenilo.

S príspevkom 10 tisíc eur dokázal Slovenský Červený kríž kúpiť špičkový vykurovaný humanitárny stan s poľnými lôžkami, stolmi, lavicami, elektrocentrálou a osvetlením, spolu s dobre vybaveným záchranárskym batohom. „Na zariadení, ktoré môže pri nečakaných udalostiach zachrániť stovky ľudských životov, by sa nemalo šetriť. Práve v kritických chvíľach je dôležité, aby sa postihnutí mohli spoľahnúť na humanitárne zázemie a kvalitné vybavenie. Sme radi, že naša podpora pomôže tým, čo to najviac potrebujú,“ Alexander Resch, predseda Správnej rady nadácie VÚB.

Od leta humanitárna jednotka SČK netrénuje už len so záchranárskymi ruksakmi, ale aj s vybaveným stanom. „Projekt presahuje hranice Slovenska, stáva sa súčasťou pomoci humanitárnych jednotiek v celej Európe,“ dodáva Janka Sušková zo Slovenského Červeného kríža, „Pomáhame rodinám v núdzi bez ohľadu na rasu, národnosť, náboženstvo, farbu pleti. Sme pripravení pomôcť nielen v slovenskom meradle, ale aj na základe medzinárodnej humanitárnej siete.“