Zahlasujte a zachráňte vzácnu fresku

V rôznych kútoch Slovenska potichu chátrajú fresky mimoriadnej hodnoty. Teraz je tu nádej, že jedna z nich sa dočká záchrany. Ktorá to bude sa dozvieme koncom februára a vyberie ju verejnosť v hlasovaní.
15. 02. 2016

V rôznych kútoch Slovenska potichu chátrajú fresky mimoriadnej hodnoty. Teraz je tu nádej, že jedna z nich sa dočká záchrany. Ktorá to bude sa dozvieme koncom februára a vyberie ju verejnosť v hlasovaní. Nadácia VÚB jej udelí grant na reštaurovanie. Súťažou Poklady môjho srdca chce Nadácia VÚB prebudiť záujem ľudí o kultúrne dedičstvo. Hlasovať môžete na stránke www.vub.sk/fresky  od 15. do 29. februára.

Vyberte si poklad svojho srdca

Do hlasovania je zaradených osem fresiek, ktoré sú významné a zároveň značne poškodené. Toto sú kandidáti na získanie financií na reštaurovanie od Nadácie VÚB:

1. Kalvária v Prešove: klenba nad Svätými schodmi
  2. Kaštieľ v Svätom Antone: tympanón na južnom nádvorí
  3. Ochtiná: fresková výzdoba stredovekého kostola
  4. Rákoš: stredoveké nástenné maľby v Kostole Najsvätejšej trojice
  5. Čerín: kristologický cyklus v Kostole sv. Martina biskupa
  6. Marianka: klenba pod emporou v Kostole Narodenia Panny Márie
  7. Historická budova SND: klenba loggie vstupného portika
  8. Horná Mičiná: stredoveké fresky v Kostole sv. Michala Archanjela

Oddnes bojujú tieto vzácne maľby na stenách o hlasy verejnosti. Hlasovať je možné na  www.vub.sk/fresky. Finančné prostriedky na obnovu získa freska s najväčším počtom hlasov. Výsledky sa dozvieme po skončení hlasovania, ktoré trvá do 29. februára.

Fresky na Slovensku patria svojím výtvarným prejavom, bohatosťou námetov i rôznorodosťou použitých techník k špičkovým hodnotám stredoeurópskeho kultúrneho dedičstva. Z dnešného pohľadu sa dá povedať, že sú to stredoveké cirkevné komiksy určené pre jednoduchých ľudí, ktorí väčšinou nevedeli písať ani čítať. Dokázali však dešifrovať obrázky.

V minulosti už takýmto spôsobom Nadácia podporila obnovu zvonice, vežových hodín, mestských brán, historických portálov  v rôznych slovenských mestách. Naposledy si grant vybojovali Spišiaci na obnovu vitrážového okna v Spišskej Kapitule. Rozhoduje len chuť lokálpatriotov zapojiť sa a urobiť niečo pre pamiatku vo svojom regióne,“ uviedol Alexander Resch, predseda správnej rady Nadácie VÚB.

Informácie pre médiá

Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky