Život so štvornohými očami

Verejná zbierka na podporu výcviku vodiacich psov práve začína aj s pomocou Nadácie VÚB.
29. 04. 2016

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska organizuje od roku 2004 verejnú zbierku na podporu výchovy a výcviku vodiacich psov. Pred štyrmi rokmi dostala zbierka názov Štvornohé oči. Do svojho 13. ročníka vstúpila posilnená o podporu partnerov. Jedným z nich je aj Nadácia VÚB.

Reštart zbierky

Vďaka novým partnerstvám prechádza zbierka najvýznamnejším obdobím revitalizácie - výmenou pôvodných pokladníc starého typu za nové, laminátové v podobe makety vodiaceho psa so šteniatkami. Po ukončení revitalizácie bude mať zbierka umiestnených na verejných miestach po celom Slovensku 85 stacionárnych pokladníc, z toho 67 v predajniach Billa.

Život so štvornohými očami

Vodiaci pes je nenahraditeľným pomocníkom človeka s ťažkým zrakovým postihnutím, dokáže ho bezpečne zaviesť do zamestnania, do obchodu, k lekárovi, na úrady a súčasne sú priateľom. Svetový deň vodiacich psov (27. apríl 2016), ktorý pripadá vždy na poslednú stredu v mesiaci apríl, je príležitosťou predstaviť verejnú zbierku Štvornohé oči. Jej výnos slúži na dofinancovanie kompletného programu: chovu, výchovy, výcviku, odovzdanie psa klientovi, tyflokynologický servis i prípravu klienta na prácu s vodiacim psom formou výučby priestorovej orientácie a samostatného pohybu.

Ambasádorkou 13. ročníka verejnej zbierky sa stala herečka Zuzana Šebová: „Pred deviatimi rokmi som nosila desiatky dioptrie. Sťažka som rozoznávala tvár človeka, na evidenčné čísla áut som jednoducho nevidela. Dodnes vnímam ako zázrak, že po jedinej operácii je môj zrak úplne v poriadku. Každý nemá takéto šťastie. Stojím oboma nohami na zemi a plne si uvedomujem skutočné hodnoty. Preto som sa rozhodla podporiť verejnú zbierku Štvornohé oči.“

Človek je navigátorom, pes operátorom

Aby mohol pes zastávať takúto náročnú úlohu, ktorá vyžaduje kreativitu a vlastnú mieru rozhodovania, je nevyhnutné, aby mal špecifické vlastnosti. Tie je možné dosiahnuť iba prísnou selekciou a účelovým chovom. Vlastný chov je základom dobrého vodiaceho psa,“ približuje tému Plemeno v plemene Jarmila Virágová, riaditeľka Výcvikovej školy pre vodiace a asistenčné psy. VŠVAP pracuje vo vlastnom chove s plemenom labradorský retríver. Cieľom všetkých chovných aktivít je "vytvoriť" vodiaceho psa, nie iba ho vycvičiť.

Verejnú zbierku Štvornohé oči podporujeme predovšetkým preto, že ju považujeme za projekt, ktorý skutočne pomáha a nechýba mu ľudský rozmer. Hendikepovaní ľudia v našej spoločnosti nie sú na programe dňa. Ich problémy väčšina často prehliada. Preto sme radi, že vďaka našej podpore nielen priamo pomáhame, ale tiež zviditeľňujeme prekážky, s ktorými musia každý deň zápasiť. Jednou z nich je znížená schopnosť samostatného pohybu slabozrakých a nevidiacich a finančná nedostupnosť vodiacich psov,“ povedala Elena Kohútiková, členka Správnej rady Nadácie VÚB.

Chcete podporiť Štvornohé oči?

Podrobnosti o verejnej zbierke Štvornohé oči 2016 nájdete na internetovej stránke www.unss.sk, kde je zverejnený aj zoznam miest, v ktorých sú umiestnené pokladnice zbierky. Program chovu, výchovy a výcviku vodiacich psov približuje portál www.vodiacipes.sk.