Hosťujúci profesor

Otvorená grantová schéma Hosťujúci zahraničný profesor 2018

Nadácia VÚB v záujme podpory a rozvoja ekonomickej vedy a výskumu na slovenských vysokých školách ekonomického a finančného zamerania vyhlasuje otvorenú grantovú schému na:

Hosťovanie zahraničného profesora / profesorky ekonómie
(oblasť 3 podľa klasifikácie Akreditačnej komisie)

Cieľom programu je:

• umožniť vysokým školám pozvať významných zahraničných odborníkov z oblasti ekonomickej výuky a výskumu,
  • priniesť zahraničné poznatky, pedagogické postupy a formy výskumu na slovenské VŠ,
  • skvalitniť vlastnú „výskumnú identitu” a ťažiskové výskumné programy na ekonomických pracoviskách slovenských vysokých škôl,
  • zintenzívniť publikačnú činnosť dokumentovanú publikáciami v karentovaných zahraničných časopisoch a príspevkami na významných medzinárodných konferenciách,
  • podporiť vedecké kontakty a spoluprácu s renomovanými zahraničnými vedeckými pracoviskami,
  • zvýšiť úroveň používania anglického jazyka v odbornej terminológii a praxi,
  • skvalitniť úroveň vysokoškolského vzdelania a motivovať študentov ekonómie, doktorandov a vysokoškolských učiteľov k aktívnemu zapájaniu sa do ekonomickej vedy.

Doba pôsobenia zahraničného hosťujúceho profesora

• je vymedzená na jeden semester (v priebehu najbližších max. 2 školských rokov, t.j. v šk. rokoch 2018/2019 alebo 2019/2020),
  • nie je možné opakovane pozvať profesora, ktorý pôsobil na slovenskej VŠ v rámci programu Hosťujúci profesor v priebehu posledných 3 rokov (tzn. v rokoch 2016 – 2018),
  • zahraničný hosťujúci profesor musí pôsobiť na Slovensku kontinuálne počas celého semestra a nesmie súčasne prednášať na domovskej alebo inej univerzite (t.j. nesmie dochádzať z domovskej krajiny iba na prednášky alebo na určitý počet dní v týždni).

Výška grantu

V rámci grantovej schémy budú pridelené 2 granty, každý z nich v max. hodnote do 45 000 eur. Finančné prostriedky sú určené na priamu realizáciu a zabezpečenie projektu.

Nadácia VÚB uhradí:

• mzdové náklady hosťujúceho profesora (počas doby jeho pôsobenia v SR po dobu jedného semestra), až do výšky jeho platu na príslušnej materskej univerzite,
  • cestovné náklady hosťujúceho profesora spojené s jeho príchodom na Slovensko / zo Slovenska,
  • náklady na účasť hosťujúceho profesora na zahraničných vedeckých konferenciách počas jeho pôsobenia na slovenskej vysokej škole (max. do výšky 2 000 eur), ktorú bude reprezentovať. Súčasťou tejto položky môže byť aj pobyt / účasť slovenského študenta / študentov alebo doktoranda / doktorandov  na zahraničnej konferencii spolu s hosťujúcim profesorom, ak sa téma týka oblasti, na ktorej spoločne pracujú, alebo ak budú prezentovať výsledky spoločnej práce.

Hosťovanie zahraničného profesora nesmie byť financované súčasne z iných zdrojov (napr. z fondov EÚ).

Ubytovanie zabezpečuje a hradí žiadateľ z iných (vlastných) zdrojov, ako je predmet tohto grantu.

O grant sa môžu uchádzať

• univerzity, vysoké školy a fakulty ekonomického smeru,
  • katedry ekonomického zamerania (ekonómia, manažment, financie) na iných fakultách.

Zasielanie prihlášok

Prihlášku na pôsobenie zahraničného hosťujúceho profesora treba zaslať:

• do 31. októbra 2018
  • v slovenskom a anglickom jazyku (viď povinné formuláre),
  • elektronicky na adresu info@nadaciavub.sk,
  • v tlačenej forme - podpísané štatutárom žiadateľa (1 x SK verzia) na adresu: Nadácia VÚB, Mlynské nivy 1, 829 90 Bratislava.

Návrh / vyplnená prihláška musí obsahovať:

• profil pozvaného profesora
    • profesný životopis (CV) kandidáta na hosťujúceho profesora,
    • zoznam jeho odborných publikácií,
  • projekt, do ktorého bude hosťujúci profesor zapojený formou:
    • pedagogickej činnosti
      • prednášky
        • pre magisterský a/alebo bakalársky stupeň
        • doktorandov
      • predpokladaný výmer výuky/prednášok pre študentov a doktorandov je v rozsahu min. 6 akademických hodín týždenne,
      • iná pedagogická činnosť (kurzy, semináre, práca s doktorandmi),
    • vedeckej činnosti
      • návrh musí preukázať jednoznačnú previazanosť činnosti hosťujúceho profesora s vlastnou vedecko-výskumnou činnosťou príslušného pracoviska, pričom tieto aktivity budú aj súčasťou grantovej zmluvy,
      • zámery spoločného výskumu s dôrazom na predmet výskumu,
      • spôsob prezentácie výsledkov spoločného výskumu predovšetkým na zahraničných a domácich konferenciách, a publikáciami vo vedeckých časopisoch,
  • rozpočet (žiadateľ zabezpečí a uhradí vhodné ubytovanie hosťujúceho profesora),
  • ponúkané pracovné zázemie.

Hodnotenie

Odborná porota zložená výlučne z renomovaných zahraničných odborníkov rozhodne o udelení grantu na základe vyššie uvedených kritérií s dôrazom na:

• vedeckú erudovanosť navrhovaného kandidáta,
  • publikačnú činnosť navrhovaného kandidáta (kvalitatívne kritériá a ranking titulov, v ktorých publikuje),
  • odbornosť a kvalitu domáceho garanta a tímu, vrátane ich publikačnej činnosti a publikovaných výsledkov iných grantov,
  • kvalitu vedeckej činnosti pozývajúceho pracoviska v oblasti, ktorou sa zaoberá navrhovaný kandidát,
  • previazanosť oblasti vedeckého výskumu žiadateľa o grant a navrhovaného kandidáta,
  • ciele a zámery spoločnej vedecko-výskumnej činnosti príslušného pracoviska a navrhovaného kandidáta,
  • inovatívnosť a "potrebnosť" projektu alebo témy výskumu,
  • práca navrhovaného kandidáta s domácim vedeckým tímom a doktorandmi,
  • aktívna publikačná činnosť pozývajúceho tímu a hosťujúceho profesora ako výsledok jeho/jej pobytu na Slovensku,
  • možnosť a množstvo tzv. verejných prednášok určených pre širšie auditórium (cieľom je nerealizovať prednášky iba pre úzky okruh študentov, ale pre všetkých študentov VŠ, ktorí majú o danú tému záujem),